Vinkkejä siihen,
kuinka toimia huumeriippuvuuteen sairastuneen läheisenä
Poimi alla olevista se, mikä tuntuu itsellesi oikealta tavalta toimia ja se, mikä sopii omaan tilanteeseesi.
Ihan ensimmäiseksi:
- Muista, ettei läheisesi ole tahallaan hankala. Hän on sairas.
- Älä anna sekavan ja vakavasti oireilevan ihmisen ohjailla omaa toimintaasi.
Ota terveempänä vastuu ja laita rajat. - Älä anna huumeriippuvaiselle rahaa.
- Älä maksa huumevelkoja.
- Älä ota läheisesi puolesta lainaa.
- Älä päästä läheistäsi kotiisi päihtyneenä.
- Älä koskaan auta huumeiden hankinnassa tai niiden käyttämisessä!
- Älä usko kaikkiin hänen selityksiinsä.
- Ilmoita läheisellesi ettet ole pankki, taksikuski tai palvelija.
- Jos läheisesi on väkivaltainen, älä epäröi pyytää poliisilta apua.
- Älä valehtele läheisesi puolesta.
- Älä hyväksy rikollisuutta tai huonoa käytöstä.
Anna vastuu sairaudesta ja sen hoidosta sairastuneelle itselleen
- Älä holhoa, ellei kyseessä ole alaikäisten asioiden hoidosta.
- Vaikka haluat auttaa, älä tee kaikkea sairastuneen puolesta
Puhu sairaudesta ja siitä toipumisesta
- Kerro, että hänellä on sairaus nimeltä huumeriippuvuus, josta on mahdollista toipua.
- Halaa häntä, kerro että hän on tärkeä ja muistuta tasaisin välein että rakastat häntä.
- Kerro, että toivot hänen hakeutuvan hoitoon.
- Kerro, jos olet itse hakeutunut avun ja vertaistuen piiriin.
- Kerro, että perehdyt ymmärtämään hänen sairauttaan.
Älä tuputa apuasi väkisin
- Kysy voitko olla avuksi ja kerro että autat mielelläsi, jos hän haluaa apua sellaisissa asioissa, jotka auttavat häntä toipumaan.
- Jos läheisesi itse pyytää ja jos hänelle sopii, auta häntä hoitoon hakeutumisessa. Voit lähteä esimerkiksi tukihenkilöksi lääkärissä käynnille tai osallistua läheisesi hoitokokouksiin.
Jos hoidon saaminen viivästyy
- Ole aktiivinen, pidä puolia ja vaadi saada apua.
- Pyydä tarvittaessa neuvoja päihdeasiamieheltä tai potilasasiamieheltä.
Lähde kaveriksi NA- ryhmiin
- Voit tarjoutua lähtemään mukaan läheisesi seuraksi avoimiin NA-kokouksiin.
- Voit myös käydä avoimissa NA-kokouksissa ilman läheistäsi. Kuuntelemalla toipuvia addikteja saat uusia näkökulmia ja ymmärryksesi aiheesta lisääntyy.
Psykoosisairaudet / Itsetuhoisuus
- Sairastuminen huumeriippuvuuteen aiheuttaa itsessään itsetuhoista käytöstä, sillä sairauden ollessa aktiivinen henkilö ei hallitse itseään, vaan altistaa mielensä ja kehonsa äärimmäisille koetuksille ja jatkuvalle hengenvaaralle.
- Voit yrittää saada läheisellesi apua tekemällä hänestä huoli-ilmoituksen.
Ethän kuitenkaan pety liikaa, jos et onnistu saamaan konkreettista apua sitä kautta. Kaikkia keinoja kannattaa yrittää. - Vaikka läheisesi on mieleltään aivan sekaisin tai selvästi psykoosissa, voi olla vaikea saada apua. Läheisenä et voi pakottaa häntä hakeutumaan hoitoon ja koska sairastuneen itsemäärämisoikeus on vahva, pakkohoitoa on vaikea saada.
- Jos läheisesi on psykoottinen tai itsetuhoinen, yritä saada hänet sairaalahoitoon.
- Jos hän ei suostu lähtemään päivystykseen, voit soittaa 112 ja pyytää että ambulanssihenkilökunta käy arvioimassa tilanteen ja viemään hänet tarvittaessa terveyskeskukseen.
- Varaudu siihen, ettei hän saa apua. Yritä uudelleen, jos tilanne sitä vaatii. Älä anna periksi vaikka hoitoa on vaikea saada.
- Sairastunut voi ajatella, että itsemurha on helpompaa, kun käytön lopettaminen. Tahalliset yliannostukset eivät ole harvinaisia.
- Se, miksi akuuttia päihdepsykiatrista hoitoa on vaikea saada, johtuu resurssien puutteesta. Hoitoa tarvitsevia on enemmän, kuin vapaita hoitopaikkoja.
- M1-lähete tarkoittaa tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon tarkkailulähetettä.
Lähetteen voi kirjoittaa esimerkiksi terveyskeskuksen tai ensiavun lääkäri.
Jos M1-lähetteen onnistuu saamaan, se ei tarkoita suoraan sitä, että läheinen otetaan pakkohoitoon, vaan seuraava askel on, että psykiatriaan erikoistunut lääkäri arvioi hoitopaikassa, onko henkilön mielenterveyden tila niin vakava, että hänet voidaan ottaa hoitoon. Jos on, hänet voidaan ottaa tahdonvastaiseen tarkkailuun korkeintaan neljäksi päiväksi.
Tavallista on, että potilas skarppaa ja esittää että "kaikki on ok", jotta pääsisi nopeasti pois tahdonvastaisesta tarkkailustaan käyttämään huumeita. Läheiset eivät voi ymmärtää sitä, että edelleen selvästi harhainen, itsetuhoinen ja apua tarvitseva ihminen voidaan uloskirjoittaa niin nopeasti, etteivät läheiset ole edes ehtineet huokaista helpoituksesta siitä, että sairastunut on otettu hoitoon. Lue tästä lisää tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta. - Psykoosit laukeavat tavallisesti itsellään jonkin ajan kuluttua, vaikka ne voivat joskus jäädä päälle pidemmäksi aikaa.
- Tietyt huumeet voivat joillakin henkilöillä laukaista psykoosioireet aina kun niitä käyttää.
- Huumeiden säännöllinen ja pitkäaikainen käyttö altistaa psykoosisairauksille.
- Jos psykoosiin on sairastunut kerran, voi varautua siihen, että huumeiden käytön jatkuessa psykoosit toistuvat.
- Skitsofrenia voi puhjeta riippumatta siitä, onko henkilöllä siihen geneettistä alttiutta vai ei. Jos suvussa on skitsofreniaa riski korostuu.
- Skitsofreniaan sairastumista ei myöskään pidä pitää maailmanloppuna. Sairauden kanssa on haasteellista elää, mutta oireet on mahdollista kuuriin tai niitä voidaan lieventää lääkityksellä.
- Skitsofrenian diagnosoinnin ja hoidon aloittamisen kannalta olisi tärkeää ettei käyttöä olisi, sillä on vaikea tietää mikä oire johtuu huumeista ja mikä skitsofrenian puhkeamisesta.
- Joskus eri asteinen harhaisuus voi jäädä pysyväksi oireeksi.
Älä mene asioiden edelle, vaan opettele elämään päivä kerrallaan
- Kun läheisesi pääsee hoitoon, älä mene asioiden edelle. Toipuminen vie aikaa.
- Ota mieluummin muutama askel taaksepäin ja anna hoitohenkilökunnalle tilaa ottamaan koppi hoidon aloittamisesta.
- Jos läheisesi soittelee sinulle hoitopaikastaan ja valittaa että "Kaikki on huonosti, tulen hulluksi, sattuu, en saa lääkettä, ruoka on huonoa, mitään ei voi tehdä, kukaan ei keskustele kanssani ja kaikki muut hoidossa olevat ovat ihan pihalla". Pidä puhelu lyhyenä, äläkä lähde mukaan tekosyiden vahvistamiseen, joilla hän yrittää oikeuttaa hoidon kesken jättämistään.
- Voitte sopia etukäteen, ettette pidä yhteyttä puhelimitse ensimmäisen viikon, parin aikana, jotta hän saa toipumisrauhaa pahimpien vieroitusoireiden ajaksi.
- Kun sairastunut pääsee ensimmäisen kerran hoitoon on tyypillistä, että läheiset ajattelevat "Vihdoin saamme apua ja nyt tilanne muuttuu parempaan". He kantavat hoidossa olevalle herkkuja ja tupakkaa, hankkivat puhelinta, pelikonetta ja pelejä, antavat rahaa jne, ajatellen että herkut ja lahjat auttavat läheistä pysymään hoidossa. Jos hoito sitten jää kesken, kuten se monesti ensimmäisillä kerroilla jää, tai jos käyttö alkaa taas pian hoidosta pääsyn jälkeen, kuten usein käy, läheiset tippuvat korkealta ja pettymys tekee kipeää.
- Siellä missä on huumeriippuvaisia, on huumeita. Läheisille voi tulla yllätyksenä, että tarkastuksista huolimatta on mahdollista käyttää huumeita hoidon aikana. Jos huumeiden käytöstä jää kiinni, joutuu ulos hoidosta välittömästi.
- Jos läheisesi jättää hoidon kesken, se ei ole maailmanloppu. Niin kauan kun on elämää, on toivoa ja hän voi hakeutua hoitoon uudelleen.
- Älä soimaa sairastunutta hoidon epäonnistumisesta, vaan kannusta häntä hakeutumaan hoitoon uudelleen heti kun siltä vähänkään tuntuu. Addikti ei jätä hoitoa kesken koska haluaa olla sairas, vaan mm. siksi että henkiset ja fyysiset vieroitusoireet ovat sietämättömät.
- Kun sairastuneen elämä roikkuu hiuskarvan varassa ja kaikki tuntuu epätoivoiselta, läheiset alkavat järjestämään mielessään hautajaisia. Vaikka ajat ovat vaikeita, kaikki voi kuitenkin yhtä hyvin kääntyä parempaan.
Kunnioita läheisesi omia valintoja ja ratkaisuja, vaikket olisi saamaa mieltä
- Voit tutustua eri hoitomuotoihin, jotta ymmärrät niiden periaatteet. Muistathan kuitenkin, että vaikka kuinka ajattelet että tunnet läheisesi ja tahdot hänen parastaan, sinä et voi päättää siitä mikä tapa toipua on läheisellesi se sopivin.
- Jos läheisesi haluaa toipua esimerkikisi NA:n tai Minnesotahoidon avulla, se on hänen päätöksensä. Jos hän taas haluaa toipua korvaushoidon avulla, sekin on hänen oma valintansa.
- Jos hän haluaa jatkaa huumeiden käyttöä, sinä et voi muuta kun antaa sen tapahtua, vaikka sydämesi itkee verta.
Tuki toipumisen aikana
- Läheisen ei tule ottaa pelastajan roolia, vaan hänen tehtävänsä on olla rinnallakulkija.
- Toipumisprosessin aikana sairastunut ottaa itse vastuun sairaudestaan ja sen hoitamisesta.
- Älä innostu auttamaan liikaa, vaan hillitse itseäsi. On tärkeää, että toipuja oppii ottamaan vastuun omista asioistaan ja hoitaamaan niitä itse.
- Älä kiirehdi ja vaadi läheistäsi toipumaan itsellesi sopivassa aikataulussa, vaan iloitse jokaisesta pienestäkin askeleesta joka vie oikeaan suuntaan.
- Älä hoputa esim. koulun tai työn aloittamisesta, vaan muista että ensin pitää saada mielenterveys kuntoon, riippuvuus hallintaan ja toipuminen vakaalle pohjalle.
- Kehu, kuinka ylpeä olet hänen tekemistään oikeista valinnoista sekä onnistumisista, mutta ennen kaikkea siitä, että hän tekee parhaansa, vaikka ei varmasti ole helppoa.
- Kerro, ettei epäonnistumiset tai virheet ole olennaisia, jos ne pyrkii korjaamaan.
- Ota tarvittaessa etäisyyttä ja keskity itsesi vahvistamiseen.